Proszę czekać...
zamknij
Grupa Lactalis
Encyklopedia serów
Początki produkcji serów sięgają Neolitu. Wytwarzane były od momentu udomowienia zwierząt a konkretnie od dnia kiedy człowiek dostrzegł, że mleko, które zgromadził w swoim bukłaku ścina się po pewnym czasie w podwyższonej temperaturze, a to co z niego powstaje, daje się przechowywać dłużej niż świeże mleko, a przy tym dobrze smakuje. Z czasem nauczono się odcedzać skrzep, osuszać go i solić aby był dłużej zakonserwowany. Szybko też zauważono, że perforacja naczyń, których używano do otrzymywania sera ułatwia odsączać serwatkę i przyspiesza proces wytwarzania sera.

W starożytnym Rzymie udoskonalono umiejętność wytwarzania serów przejętą od Greków. Wymyślono też prasę, ale techniki obróbki tego produktu udoskonalili średniowieczni mnisi, a rolnicy z górzystych terenów Alp i Jury, jako pierwsi zaczęli umieszczać duże ilości sera w jaskiniach i traktować je jako miejsce, gdzie ser mógł dojrzewać i być przechowywany przez wiele miesięcy. Mleko owcze i kozie pozostawiano aby skwasiło się samo, czasami przyspieszano ten proces mieszając mleko gałązkami z drzewa figowego dolewając sok figowy lub wrzucając nasion dzikiego ostu Ścinanie mleka podpuszczką było znane Etruskom i to od nich Rzymianie nauczyli się tej metody.

Większość najstarszych znanych nam serów rozpoczęto wytwarzać około XVI w. w dużej mierze ich produkcją zajmowali się mnisi.

Zasady wyrobu sera cheddar zostały opracowane w XIX w. Wpłynęły one znacznie na metody produkcji większości serów. Pierwsza produkcja przemysłowa sera ruszyła 1815 w Szwajcarii.

Do Polski serowarstwo dotarło zza Karpat, z terenów Wołoszczyzny gdzie produkowano sery z owczego mleka.

W XIX w. nowe receptury na produkcję serów żółtych przywieźli imigranci z Niemiec, Holandii i Szwajcarii.

Najlepszymi serami i związaną z nimi tradycją kulinarną mogą się pochwalić: Francuzi, Włosi, Szwajcarzy i Holendrzy. Dziś istnieje około 4 tys. rodzajów sera, w Polsce wytwarza się ok. 90 gatunków.


Mimo, że wraz z upływem czasu zmieniły się techniki, zasady wytwarzania serów pozostają te same.

Sery prezentują niezliczone odmiany i kombinacje smaków zależnie od szerokości geograficznej, typu szczepionki, warunków i długości procesu dojrzewania, pory roku, ale ogólnie można je podzielić na kilka grup.

Sery pleśniowe:

Camembert - Ser miękki z porostem białej pleśni
Najsłynniejszy z tego gatunku serów, wytwarzany od XVIII wieku przez francuskich mnichów...
Brie
Uważany jest za najstarszy z serów pleśniowych „Odkryty” w średniowieczu...
Carre
Ser pleśniowy z porostem o kwadratowym kształcie.
Sery pleśniowe do smarowania
Produkt zaliczany do rynku serów pleśniowych

Twarogi i serki:

Twarogi
Produkt świeży z definicji - jest to ser który nie wymaga procesu dojrzewania.
Serki twarogowe
Produkt świeży z mleka pasteryzowanego, termizowany z dodatkami śmietanki 10%.

Sery żółte:

Sery żółte
Ich pochodzenie zawdzięczamy zakonnikom i mieszkańcom terenów górskich.

Sery włoskie:

Grana Padano
Grana Padano jest pysznym serem z rodzaju twardych.
Mozzarella
Mozzarella to tradycyjny świeży włoski ser zanurzony w solance.
Gorgonzola
Gorgonzola jest tradycyjnym serem z niebieskimi żyłkami pleśni.
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.