Nasza historia

1933

Andre Besnier zakłada małą mleczarnię w Laval.

10 pażdziernika 1933 to historyczna data dla Grupy Lactalis. Tego dnia w Laval André Besnier, założyciel firmy, wyprodukował pierwsze 17 sztuk serów Camembert. Razem z przyjaciółmi stworzył pierwszą markę serów pleśniowych “Le Petit Lavallois”, która stała się synonimem jakości.

1933

1948

Pierwszy sukces

W pierwszych latach funkcjonowania firma swoją nazwę zawdzięcza nazwisku założyciela. W latach 40. dzięki pasji i pomysłowości właściciela Besnier Company odnosi swój pierwszy sukces – po raz pierwszy w historii firmy udaje się zgromadzić 10 000 litrów mleka od lokalnych rolników.

1948

1955

Przejęcie fabryki przez Michela Besnier

Po nagłej śmierci André Besnier rodzinną firmę przejmuje jego syn, Michel, mając zaledwie 27 lat. Mimo swojego młodego wieku Michel Besnier posiada znaczące doświadczenie w serowarstwie - od 18 roku życia pracował w fabryce u boku swego ojca.

1955

1968

Wprowadzenie na rynek marki PRESIDENT

Z inicjatywy Michela Besnier powstaje wyjątkowa marka, która stanie się sercem firmy i przyczyni się do jej sukcesu - Président. Marka, która po dziś dzień symbolizuje doskonałość i najwyższą jakość na całym świecie.

1968

1981

Pierwsza fabryka w Stanach Zjednoczonych

Besnier Company stawia pierwsze kroki za oceanem, w Stanach Zjednoczonych. W Belmont w stanie Wisconsin firma przejmuje pierwszą fabrykę, która będzie odpowiedzialna za produkcję serów Brie, cieszących się dużą popularnością wśród Amerykanów.

1981

1984

Nabycie udziałów marki Lactel

Aby wzmocnić pozycję konkurencyjną na rynku mleka Michel Besnier podejmuje decyzję o nabyciu udziałów marki Lactel, która znana jest do dziś ze swoich innowacyjnych produktów dla dzieci oraz dorosłych.

1984

1992

Do oferty serów dołącza marka Société

Do szerokiej oferty serów dołącza prestiżowa marka Société oferująca produkty z przerostem zielonej pleśni z Chronioną Nazwą Pochodzenia. Wielkie marzenie Pana Besnier aby posiadać najpiękniejszą deskę serów staje się faktem.

1992

1996

Początek istnienia firmy w Polsce

Michel Besnier obserwując zmiany w Europie Środkowej i Wschodniej podejmuje strategiczną decyzję biznesową i postanawia nabyć zakład produkcyjny Polser w Siemiatyczach. To historyczne wydarzenie to początek istnienia naszej firmy w Polsce, która w pierwszych latach swego funkcjonowania nosi nazwę Besnier Polska.

1996

1998

Przejęciu włoskiej marki Locatelli

Kolejne lata przynoszą dalszy rozwój firmy Besnier Comapny, zarówno geograficzny jak i produktowy, dzięki przejęciu włoskiej marki Locatelli. Zakup ten pozwolił na wejście do kategorii serów mozzarella, mascarpone i riocotta.

1998

1999

Zmiana nazwy firmy na Lactalis Polska

Nieustający rozwój na skalę światową skłania właściciela do zmiany nazwy firmy z Besnier Company na Lactalis, która naturalnie kojarzy się z mlekiem i jest łatwa do wymówienia w każdym języku. Zmiana dotyczy także naszego kraju i od tego momentu funkcjonować zaczyna obecna nazwa Lactalis Polska.

1999

2000

Przejęcie firmy przez Emmanuela Besnier

Po nagłej śmierci Michela Besnier odpowiedzialność za zarządzenie firmą przejmuje jego 30-letni syn, Emmanuel Besnier. Jego 6-letnie doświadczenie zdobywane u boku ojca w Grupie Lactalis pozwoli na kontynuowanie rodzinnych wartości aż do dziś.

2000

2006

Przejęcie marki Galbani

W styczniu Grupa Lactalis przejmuje wiodącą włoską markę Galbani, producenta mozzarelli, ricotty i mascarpone. Produkty marki Galbani do dziś cieszą się dużą popularnością także w Polsce.

W tym samym roku powstaje także joint venture międy Grupą Lactalis i firmą Nestlé, która odpowiedzialna będzie za kategorię nabiałową znanych wszystkim marek takich jak La Laitière, Nescafé czy Nesquik.

2006

2007

Pierwszy Twaróg Delikatny Président

Dzięki inwestycji w 2006 i przejęciu zakładu mleczarskiego ZM Winnica na polski rynek trafia pierwszy historyczny Twaróg Delikatny Président z rzodkiewką.

2007

2008

Zakup Zakładu Mleczarskiego "Obory"

Dzięki nieprzerwanemu rozwojowi Grupy Lactalis oraz Lactalis Polska zakupiony zostaje nowoczesny zakład mleczarski „Obory” w Kozienicach wraz z marką Jovi. W zakładzie do dziś produkowane są nasze jogurty i śmietany.

2008

2011

Marka Jovi Duet

W rozwoju naszej firmy w Polsce zaczyna nas wspierać marka Jovi Duet, która podbija rynek zaskakującymi połączeniami dwóch wyjątkowych smaków.

W tym roku Grupa Lactalis dokonuje także zakupu firmy Parmalat. Jest to przełomowy moment, dzięki któremu po raz pierwszy w historii plasujemy się na pozycji lidera na rynku produktów mlecznych.

2011

2017

Dołączenie firmy Stonyfield

Do powiększającego się portfolio Grupy Lactalis dołącza firma Stonyfield - amerykański lider na rozwijającym się rynku jogurtów ekologicznych z takimi markami jak Stonyfield, Brown Cow oraz Grassfed.

2017

2019

Przejęcie firmy Aspen Nutrition

Kolejne inwestycje umożliwiają Grupie Lactalis dalszy globalny rozwój. Dzięki przejęciu Aspen Nutrition umocniona zostaje pozycja w kategorii odżywek w krajach afrykańskich. Na rynku kanadyjskim, dzięki nabyciu kategorii serów od Kraft Heinz, do portfolio wchodzą takie marki jak Kraft, Cracker Barrel czy Breakstone's. Natomiast na naszym polskim rynku poszerzone zostają komentencje w produkcji serów ze znakiem ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) poprzez zakup firmy Nuova Castelli z markami takimi jak Castelli, Mandara i Alival.

2019

1933

1948

1955

1968

1981

1984

1992

1996

1998

1999

2000

2006

2007

2008

2011

2017

2019